Віоламед

Месенджери для зв’язку з нами:

>
Тривалі місячні: 18 причин чому

Тривалі місячні, чому це відбувається?

Якщо ви коли-небудь задавали собі питання: “Чому мій період триває так довго?” після того, як знову придбали коробку тампонів, ви не самі. Хоча деякі жінки мають свій графік та рутину періодів з першими симптомами ПМС, також часто зустрічаються нерегулярні цикли, включаючи короткі періоди або ті, що, здається, ніколи не закінчуються. Але коли це вже стає причиною для хвилювання?

Ваш період може тривати від двох до семи днів, при цьому триваліші цикли більш поширені протягом перших років після початку менструації, згідно з Mayo Clinic. Хоча ваш менструальний цикл зазвичай скорочується та стає більш регулярним з часом, це не завжди так. Між менструальними болями, змінами настрою, віддушиною та втомою зрозуміло бажати попрощатися зі Стрічкою доречною після певного часу.

Чи ви отримали період двічі за місяць, чи відчуваєте, що він триває вічно, відчуття хвилювання є зрозумілими. Ось все, що вам потрібно знати про тривалість вашого менструального циклу, причини тривалих періодів та те, як зрозуміти, коли настав час побачити лікаря.

Що викликає тривалі періоди?

Існує великий діапазон «норми», щодо тривалості періоду, за словами Джессіки Шеперд, МД, гінеколога та експерта з менопаузи з Далласа, штат Техас. “Зазвичай він може тривати від п’яти до семи днів, але іноді він може тривати деякі дні довше або коротше”, – каже вона.

Тривалість вашого періоду відрізняється в залежності від гормональних змін під час вашого циклу, що може вплинути на розвиток ендометрію і, отже, кількість днів, необхідних для його відшаровування, пояснює доктор Шеперд. Якщо ваш період триває на день або два довше чи коротше, ніж зазвичай, це, ймовірно, нормально, але у деяких випадках це може бути щось серйозніше.

У вас встановлена внутрішньоматкова спіраль.

Одна з найпоширеніших причин тривалих періодів – це внутрішньоутробні пристрої (ВУП), тип контрацепції, що встановлюється безпосередньо в шийку матки. Існують два основних типи: безгормональний ВУП на основі міді (такий як Парагард) та гормональний ВУП на основі прогестину (такий як Мірена та Скайла).

Виявляється, що обидва можуть викликати надмірне тривале кровотічання, особливо безпосередньо після встановлення, каже Том Тот, МД, репродуктивний ендокринолог у Boston IVF. Довші, важкі періоди – відомий побічний ефект мідного ВУП. З іншого боку, гормональний ВУП часто рекламується жінкам як спосіб зменшити або навіть усунути їх періоди. І хоча він зазвичай має такий ефект з часом, перші кілька циклів можуть мати більше або триваліше кровотічання, ніж зазвичай, він каже.

З будь-яким ВУП, якщо тривалі періоди не зменшуються після трьох циклів, настав час повернутися до свого лікаря, оскільки можливо, ВУП змістився зі свого місця або просто не співпрацює з вашим організмом.

У вас овуляція

Менструація – це спосіб тіла позбутися зайвої крові та тканини, яку воно зберігало в разі оплодотворення яйцеклітини, але іноді гормональні сигнали переплутуються, і ви можете кровотіти під час вивільнення яйця теж, каже Шері Росс, МД, гінеколог та автор She-ology.

Це явище відоме як “міжменструальне кровотічання”, і воно відбувається внаслідок невеликого зниження рівня естрадіолу, яке відбувається навколо овуляції, що може викликати відсвічування. Якщо кровотіння триває кілька днів або відбувається близько до кінця попереднього циклу, здається, що ваш період триває вічно. Це зазвичай не є чимось, щоб хвилюватися, але якщо воно раптово змінюється або якщо ви відчуваєте серйозний біль, зверніться до лікаря.

Ви вагітні (так, це дійсно може бути)

Чи не є ознакою вагітності відсутність періодів? Так, але не завжди, каже доктор Тот. “Часта причина аномальних менструацій, включаючи тривалі кровотечі, – це вагітність”, – він каже, навіть якщо “типові” симптоми вагітності, такі як нудота, відсутні. “Кожного разу, коли у жінки спостерігаються незвичайні кровотечі, завжди краще виключити можливість вагітності за допомогою крові на вагітність для заспокоєння”, – каже доктор Тот.

Ви приймаєте гормональні контрацептиви.

Будь-що, що маніпулює вашими гормонами, може зробити ваші періоди довшими, каже доктор Тот. Це стосується всіх видів гормональних контрацептивів, таких як таблетки, пластири, кільця, уколи та імплантати. Існує багато варіантів з різними рівнями та типами гормонів, тому якщо ваш організм не реагує добре на один тип або дозу, існує велика ймовірність, що ви зможете знайти інший, який підійде вам. Тривалість вашого періоду – лише один із факторів, який ваш лікар використовуватиме для допомоги вам визначити, який тип контрацепції працює найкраще для вас.

Був викидень на ранньому терміні.

Ранні викидні виявляються набагато частіше, ніж ви можете уявити. До половини всіх вагітностей закінчуються викиднями, часто ще до того, як жінка зрозуміє, що вона вагітна, або одна з 100 жінок стикається з повторними викиднями, за даними Марча оф Даймс. Іноді єдиним знаком цього є додатково важкий або тривалий період. Тривалість вашого менструального циклу має повернутися до норми протягом одного-двох циклів, але якщо він залишається аномально довгим після трьох циклів, зверніться до свого лікаря, каже доктор Тот.

У вас синдром полікістозних яєчників.

Синдром полікістозних яєчників (СПКЯ) впливає приблизно на 10 відсотків жінок репродуктивного віку, за даними Офісу здоров’я жінок (OWH). СПКЯ також спричиняє хаос в рівні гормонів, іноді викликаючи набір ваги, надмірний ріст волосся та (ви це вгадали) тривалі періоди, каже доктор Тот. Ви можете подумати, що відсутність овуляції дозволить вам уникнути кровотічання, але часто трапляється навпаки, він додає – відсутність яйця означає тривалі, нестабільні цикли.

Якщо ви маєте супер-довгі періоди разом з іншими ознаками СПКЯ, такими як мігрені, зростання волосся на обличчі та набір ваги, поговоріть з гінекологом про проходження тестування на цей стан.

Можуть бути проблеми зі щитовидною залозою.

Ваша щитовидна залоза – це невеличка залоза у формі метелика, яка контролює гормони, які регулюють багато систем у вашому організмі, включаючи швидкість, з якою ви спалюєте калорії, швидкість вашого серця та, звичайно, менструацію. Недостатність гормону щитовидної залози може призвести до того, що ваш період буде надто довгим і важким, пояснює Офіс здоров’я жінок.

Одна з кожних восьми жінок буде страждати від низької функції щитовидної залози, або гіпотиреозу, в якийсь момент свого життя, згідно з Офісом здоров’я жінок. Серед загальних симптомів гіпотиреозу можна виділити набір ваги, втому та випадіння волосся, тому якщо ви відчуваєте які-небудь з цих симптомів, разом з періодами, тривалість яких далеко від норми, обов’язково обговоріть це зі своїм лікарем, – каже доктор Росс.

Можливе захворювання крові.

Хоча це рідко, можливо, що дуже тривалі періоди є ознакою прихованої хвороби, такої як гематологічне (кровяне) захворювання, каже доктор Тот. Деякі з хвороб, пов’язаних з кровотечею (наприклад, гемофілія або хвороба фон Віллебранда), є генетичними, тому якщо ви стикаєтесь з цим, ви вже, ймовірно, знаєте про це.

Якщо ваші періоди тривають помітно довше і вам вже проводили дослідження на наявність інших захворювань, варто звернутися до лікаря із запитом про тести для виключення крововиділення.

У вас є поліпи або фіброми матки.

“Аномалії матки, такі як поліпи або фіброми, можуть призводити до тривалих періодів через те, що вони спотворюють порожнину ендометрію, що може призвести до збільшеного кровотоку”, – пояснює доктор Тот. Фактично ваше тіло відчуває щось у матці, що не має там бути, і намагається вивести його з себе.

Поліпи та фіброми звучать жахливо, але вони досить поширені – до 80 відсотків жінок матимуть хоча б один до 50 років, згідно з Офісом здоров’я жінок. Важливо відзначити: чорні жінки у два рази частіше стикаються з фібромами, і вони мають тенденцію до них у молодшому віці, – каже доктор Росс.

Не діагностований рак шийки матки

Аномальне вагінальне кровотеча — таке як кровотеча після вагінального сексу або кровотеча та плями між періодами — може бути ознакою раку шийки матки. Оскільки аномалії шийки матки можуть бути виявлені за допомогою Пап-тестів та тестів на ВПВ, переконайтеся, що ви їх робите, і завжди повідомляйте свого лікаря про сімейну історію жіночих ракових захворювань.

Організм готується до менопаузи

Менопауза, що технічно означає відсутність періодів протягом 12 або більше місяців, відбувається приблизно в 50 років в жінок. Однак ваш організм починає природне зниження рівня гормонів, яке передує менопаузі (так звана перименопауза), вже з 35 років, за словами доктора Крістіан Нортруп, авторки “Тіла жінок, мудрість жінок”. Коли це відбувається, ви можете помітити, що ваші періоди стають тривалішими або коротшими, ваш цикл стає більш непередбачуваним, і відбуваються інші незначні зміни в менструації.

Ви перебуваєте під великим стресом

Реакція організму на стрес може змінити рівень багатьох гормонів, що призводить до того, що ваші періоди триватимуть довше, ніж потрібно, зауважує доктор Хортон. “Стрес може спричинити затримку овуляції, що призводить до того, що ваші періоди почнуться пізніше, ніж очікувалося, що може зробити їх тривалішими та важчими, ніж зазвичай,” — пояснює вона. “Виявлення та усунення стресорів у вашому житті допоможе з часом нормалізувати ваші періоди. Медитація, достатній сон та регулярні фізичні вправи також ефективні способи управління стресом”, — додає вона.

Медикаменти можуть впливати на ваш цикл

Препарати, такі як протизапальні засоби, аспірин або інші засоби для розрідження крові, також можуть впливати на ваш менструальний цикл, зауважує доктор Хортон. “Аспірин та розріджувачі крові запобігають утворенню тромбів, але можуть збільшити кількість кровотеч, — пояснює вона. — Ці препарати можуть так розріджувати кров, що призводять до того, що ваш менструальний цикл стає важчим і тривалішим, ніж зазвичай”. Тому важливо приймати ліки згідно з інструкцією, і якщо ваші періоди стають важчими або тривалішими, зверніться до лікаря. Вам може знадобитися аналіз крові для визначення, чи не приймаєте ви занадто багато ліків, і нестероїдні протизапальні препарати можуть бути використані для лікування важких і тривалих періодів.

Позаматкова вагітність

Надзвичайно важкі періоди можуть бути ознакою ектопічної вагітності (вагітності, яка відбувається поза маткою, найчастіше у фалопієвих трубах), зауважує доктор Хортон. Проведення вагінального тесту на вагітність може допомогти визначити, чи саме це відбувається. “Якщо у вас позитивний результат вагінального тесту на вагітність та ви відчуваєте біль та вагінальне кровотеча, вам слід пройти огляд”, — каже вона. “Ваш лікар проведе аналіз крові і вагінальне ультразвукове дослідження, щоб визначити місце розташування вагітності, а в разі ектопічної вагітності лікувати її медикаментозно або хірургічно”.

Ви можливо вагітні та маєте плацентарну превію

Цей тип важкого вагінального кровотечі насправді не пов’язаний з менструацією, хоча ви можете так подумати, якщо ви ще не знаєте, що вагітні. Плацентарна превія — це стан, який виникає під час вагітності, коли плацента перекриває шийку матки, пояснює доктор Хортон. Пацієнти зазвичай мають важке вагінальне кровотечі протягом всієї вагітності і будуть потребувати проведення кесаревого розтину. Пройдіть тест на вагітність та зверніться до лікаря, щоб обговорити найкращий метод лікування.

У вас аденоміоз

Аденоміоз — це стан, при якому лініння матки, зване ендометрієм, знаходиться у м’язовій частині матки. Це поширене у жінок у віці 40 років та супроводжується важкими, тривалими та болісними періодами, зауважує доктор Хортон. “З аденоміозом матка зазвичай більша, ніж у середньому, і це призводить до важких, болючих періодів”, — пояснює вона. Ваш лікар може призначити вагінальне ультразвукове дослідження або МРТ, щоб допомогти встановити діагноз. Хоча немає лікування для аденоміозу, симптоми можна лікувати, зауважує доктор Хортон, тому обговоріть свої варіанти з лікарем.

Запальне захворювання органів малого таза

Пелвітоневритне захворювання (ПНЗ) — це стан, спричинений бактеріями, що передаються статевим шляхом, такими як гонорея та хламідіоз, які проникають з шийки матки в фалопієві труби. ПНЗ може призводити до кровотечі, яка є важчою, ніж зазвичай, спостерігається плямистість між менструаціями або після статевих відносин.

Ваша вага може впливати на менструацію

Ожиріння може впливати на ваш менструальний цикл, зауважує доктор Хортон, тому що великі организми виробляють зайвий естроген, що може впливати на частоту ваших періодів і, в кінцевому рахунку, призводити до припинення овуляції. “Коли ви перестаєте мати періоди щомісяця, слизова оболонка матки стає густішою, і, в кінцевому рахунку, відшаровується, що призводить до дуже важкого та тривалого кровотечі”. Втрата ваги (ідеально на 15 відсотків від вашої ваги) може допомогти вам регулювати ваші періоди, вона каже. Ваш лікар також може призначити контрацептиви або прогестерон для допомоги у лікуванні тривалого кровотечі.

Коли потрібно звернутися до лікаря

Якщо ваш період триває довше за сім днів або раптово змінюється протягом трьох або більше циклів, це може бути ознакою проблеми, і вам слід звернутися до лікаря. Також важливо консультуватися з лікарем, якщо ви помічаєте, що ви промокли крізь прокладки або тампон кожну годину протягом кількох годин, або якщо виділяєте згустки. Ваш лікар проведе докладне обстеження і може рекомендувати вам додаткові тести та обстеження, щоб визначити причину тривалого менструального кровотечі. Хоча це може здатися лякаючим, важливо зазначити, що більшість причин можна виправити або поліпшити з допомогою вашого лікаря.

Якщо вам сподобалось, поділіться з іншими.

Share on facebook
Share on telegram
Share on twitter
Share on email
Share on google
Share on pinterest

Онлайн запис

Введіть будь ласка ваші данні, і ми зв’яжемося з вами найближчим часом!



    Або напишіть нам у вайбер чи телеграм:

    Заявки обробляються в робочі години!

    Замовити дзвінок


      Або напишіть нам у вайбер чи телеграм:

      Заявки виконуються у робочі часи.